Wat

Geweldloze communicatie is een model dat ontwikkeld is door Marshall Rosenberg, die zich op zijn beurt weer liet inspireren door onder meer Carl Jung, Gandhi en Martin Luther King. Het model bestaat uit vier basiselementen: waarnemen, behoeften, gevoelens en verzoeken.

Dat klinkt heel eenvoudig en is het in feite ook. Maar velen van ons hebben – door taal, opvoeding, onderwijs en cultuur – ‘afgeleerd’ dat er een onderscheid is te maken tussen bijvoorbeeld waarneming en oordeel. En denken en voelen, hoe zit het daarmee? Wat is voelen überhaupt? Als je zegt ‘Ik heb het gevoel dat je niet naar me luistert’ lijkt het alsof je een gevoel uitspreekt, maar in feite is het een verkapt oordeel. Een oordeel dat duidt op de behoefte gehoord te willen worden. Als je bereid bent om je gevoelens en je wensen te ontdekken en daar uiting aan geeft, is de kans op verbinding (met jezelf en anderen) veel groter. En over het algemeen maakt dat het leven stukken aangenamer.

Geweldloze communicatie hanteren in je dagelijkse leven is niet altijd gemakkelijk. Het kan voelen als het aanleren van een nieuwe taal. Mede daarom brengen wij onze cursus brengen vanuit de vraag ‘welke taal spreek jij?’ Een nieuwe taal leren gaat vaak met vallen en opstaan gepaard, maar anders dan bij ‘vreemde talen’ leren is het bij geweldloze communicatie niet zo dat je ‘fouten’ kunt maken. Alle dingen waar je, in de communicatie met jezelf of met anderen, tegen aanloopt, zijn prima te gebruiken om bijvoorbeeld te onderzoeken waar je werkelijke behoefte ligt.

Er zijn veel zaken in het leven waar je, in ieder geval ogenschijnlijk, weinig verandering in kunt aanbrengen. Maar vaak kun je wel een keuze maken in de manier waarop je er mee omgaat, en daar kan geweldloze communicatie een bijdrage aan leveren. In die zin is geweldloze communicatie, net als het leven zelf, een constant leerproces. Dat geldt niet alleen voor onze cursisten, maar ook voor ons – degenen die de cursus geven. Daarnaast zien we geweldloze communicatie als een middel, en niet als een doel.

Een overeenkomst tussen geweldloze communicatie en het leren van een nieuwe taal is dat veel oefenen je vaardigheden kan vergroten. In de cursus bieden we daar daarom veel ruimte voor – waarbij we een omgeving proberen te creëren die voor iedereen veilig en aangenaam voelt.

Daarnaast geven je uiteraard een hoop basiskennis over geweldloze communicatie mee. Aan bod komen onder meer:

  • Uitleg over het basismodel
  • Vier verschillende manieren van luisteren
  • De rol van empathie
  • Omgaan met schuld en schaamte

De cursus is een initiatief van Stichting Kenniscentrum Relaties Nederland.

Comments are closed.